Fotvårdstips

Glöm inte bort fötterna! Här kommer några enkla tips från Margareta och Åsa om hur du håller dina fötter friska och undviker de klassiska fotproblemen. 

Fotvård Behandling Södermalm Kvinna

Ta hand om dina fötter

1

Smörj ofta.

För att undvika torr hud är det viktigt att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm eller salva. Helst ska krämen innehålla återfuktande ämnen som exempelvis Carbamid. 

2

Välj skor med omsorg.

Skornas viktigaste uppdrag är att skydda våra fötter. Bra skor ska vara stadiga och sviktande. De ska vara rymliga för tårna – både i bredd och höjd. De ska även sitta stadigt runt foten för att undvika friktion. 

3

Tvätta och håll torrt.

Tänk på att tvätta fötterna ordentligt och se till att hålla torrt mellan tårna. Du kan använda papper eller ull för att absorbera fukten. 

4

Glöm inte bort strumporna.

Tvätta dina strumpor i 60 grader. Använd helst strumpor i naturmaterial som exempelvis bambu, ull och silke. Tänk även på att låta innersulorna torka efter användningarna. 

5

Se över dina skor.

Illasittande skor som trycker, skaver eller klämmer kan ge förhårdnader och liktornar till följd. Om du börjar få återkommande besvär bör du se över din skogarderob. 

6

En liten klack kan vara bra.

Lågklackade skor rekommenderas om du vill ha en bättre hållning. Oftast räcker det med en klack på 1-2 centimeter. Platta skor utan stöd samt högklackade skor ska helst användas i lagom mängd. 

7

Ta ett fotbad då och då. 

Ett fotbad gör gott för både fötter och sinne. Slappna av i fotbadet en stund och passa sedan på att skrubba och fila dina mjuka och rena fötter.

8

Tänk preventivt.

Det är först som man får problem eller smärta som man oftast uppsöker fotvård. Skapa därför en vana av att ge dina fötter några minuters omsorg i veckan.

9

Byt innersulan ibland.

Istället för att köpa nya skor kan du byta ut innersulan när du har använt skorna ett tag. Med en ny innersula ger du i princip dina fötter en helt ny sko.

10

Klipp tånaglarna regelbundet.

Vårt kanske mest självklara tips. För långa tånaglar kan orsaka nageltrång. Dock ska naglarna även skydda tåspetsen, så klipp inte för kort heller. 

Inställningar
Youtube
Samtycke för att visa innehåll från - Youtube
Vimeo
Samtycke för att visa innehåll från - Vimeo
Google Maps
Samtycke för att visa innehåll från - Google
Spotify
Samtycke för att visa innehåll från - Spotify
Sound Cloud
Samtycke för att visa innehåll från - Sound